Özgürlük…

Özgürlük…

Her halkın kültürüne saygılıyım; ama bana bayraklarla, sınırlarla, liderlerle gelmeyiniz. Benim bir bayrağım, değişmez, kutsal bir inancım, bir liderim  yok. Zor ve şiddet yoluyla dayatılan her tür inanç, ideoloji ve iktidar biçimine karşıyım. Her tür hiyerarşiye karşıyım.

Resmi ideolojilere karşıyım. Resmi olan her şeye karşıyım özünde. Her tür partiye de karşıyım, çünkü parti hiyerarşik bir tahakküm aracıdır. Bir tahakküm aracıyla özgürlük gelmez. Bana parti ile de gelmeyiniz.

Her tür devlete, ülkeye, sınıra karşıyım, adı isterse “sosyalist” olsun. İster makro, ister mikro her tür iktidar biçimine karşıyım.

Birbirimizi ikna etmemiz, anlaşmamız, aynı düşüncede buluşmamız gerekmiyor. Sadece tek bir şey istiyorum senden: bana kendi düşünce ve inançlarını dayatma, neye istiyorsan ona inan.

Sana da karşıyım ırkın, düşüncen, inancın, ideolojin ne olursa olsun. Bazen kendime bile karşıyım, kendimi bile sorgularım.

Çünkü gerçek ve hakikate giden yolun herkese ve her şeye karşı olmaktan geçtiğini yıllar önce anlamıştım. En azından gerçek ve hakikate giden yollardan birisinin bu olduğunu düşünüyorum.

Gerçek özgürlük, dayatılan her şeyi ve dayatan herkesi reddetmekle başlar.

Erol Anar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!