Feminist Bir Entelektüel: Bell Hooks

Bell Hooks, hademe bir babanın ve yedi çocuğuna bakan bir annenin çocuğu olan ABD’li ünlü Afro-Amerikan entelektüel yazar, feminist ve sosyal aktivisttir. 30’dan fazla kitabı ve sayısız akademik makalesi var Hooks’un. Afro Amerikalıların sesini duyuran önemli bir entelektüel kendisi. Daha önce bir kitapta da görüşlerini okumuştum. Feminizmin ikinci dalgasını “Feminist Kuram” kitabında da yorumlar. 1960’lardan 1980’e kadar süren ikinci dalga feminizm, birinci dalga feminizme göre çok daha çetin çeşitli sorun ve taleplerle meşguldü. İşte Bell Hooks da kitaplarında bu meseleyi anlatıyor. Meseleye sınıfsal bakmaktan öte daha farklı bir yoruma ulaşır Hooks ve beyaz kadınların, ataerkil egemenliğin ebedileşmesinde suç ortaklığı yaptığını öne sürer. Afro-Amerikalı bir kadının beyaz kadına göre, aynı anda hem cinsiyet hem de ırk ayrımı yaşadığını söyler. Bu da doğrudur. Şöyle der Bell Hooks, “Siyah kadınlar’ … beyazları üstün tutan mevcut kapitalist ataerlilik dahilinde hiçbir zaman eşitliğe kavuşamayacaklarının farkındadır.”
Bell Hooks, önemli bir entelektüel olarak Chomsky’i de eleştiriyor. Onun da meseleye “teorileri beyazlara göre yorumlayarak ” baktığını söylüyor.
Bell Hooks, Afro Amerikalılar arasında önemli bir feminist yazar, aktivist ve entelektüel. Yalnızca yazdıklarıyla değil, bizzat sosyal bir aktivist olarak verdiği yıllara dayanan eşitlik ve özgürlük mücadelesinde. Kadınlıktan yola çıkarak insan olma mücadelesinin sonsuzluğu düşüncesine de ulaşır o: “Biz kadınların ataerkiyi değiştirebilmemiz için önce kendimizde bir değişimden başlamamız gerekliydi; bilincimizi yükseltmemiz gerekiyordu.”
“Değişimin önce kendinden başladığında anlamlı ve değiştirici olabileceğinin farkına varmıştır çoktan o.”Feminizm Herkes İçindir, Bell Hooks, Sayfa 19 – bgst yayınları.)
Feminizmi, erkek karşıtlığı üzerine kurulu bir kavram olmaktan çıkararak, feminizmin etki alanını genişletir ve erkekleri de mücadele içine katmanın yollarını arar Hooks.
“Feminizm Herkes İçindir” adlı kitabında şöyle der:

“Feminist hareket, mücadele içinde erkeklerle müttefik olmazsa yol alamaz. Kültürel benliğimize kazınmış olan, feminizm erkek karşıtlığı olduğu görüşünü değiştirmek için çok çaba sarf etmemiz gerekiyor. Feminizm, cinsiyetçilik karşıtlığıdır.” (Feminizm Herkes İçindir, Bell Hooks, Sayfa 24 – bgst yayınları.)
Ona göre feminizm, “cinsiyetçiliği, cinsiyetçi sömürüyü ve baskıyı sona erdirmeye çalışan bir hareket” anlamına gelir. Bell Hooks, insanları feminizmi tanımaya ve anlamaya çalışırken şu sözleri söyler: “Yaklaşın, şunu göreceksiniz: Feminizm herkes içindir.”

Erol Anar

erol anar
error: Content is protected !!