107 Ödüllü Film: Bir Konuşabilse

107 Ödüllü Film: Bir Konuşabilse

Aslında her ikisi de evlidir. Ama yalnızdırlar. Kendilerini yalnız hissetmektedirler. Partnerleri onları anlamamaktadır.

Film, Sofia Coppola tarafından senaryosu yazılmış, yönetilmiş bir romantik komedi ve drama. Yönetmen de ünlü ‘The Godfather’ triosunun yönetmeni Francis Ford Coppola’nın kızı Sofia Coppola. Ancak Sofia yönettiği filmlerin, özellikle de bu filmin başarısı ile bir nebze babasının gölgesinden kurtulmuş. Orijinal ismi “Lost in Translation” olan Film, Türkçeye “Bir Konuşabilse” başlığıyla çevrilmiş.

Sofia Coppula 2017 Cannes Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen Ödülü”nü kazanan ikinci kadın oldu.

Özet: Bob Harris ve Charlotte Tokyo’da ikİ Amerikalıdır. Bob, Tokyo’ya bir viski reklamında oynamak için gelmiştir, Charlotte ise işkolik bir fotoğrafçı olan kocasının peşinden sürüklenmiştir. Her ikisini de uyku tutmayınca, bir gece lüks bir otelin barında yolları kesişir. Bu buluşmanın sonunda aralarında sıkı bir dostluk başlayacaktır. Birlikte Tokyo’yu keşfe çıkarlar, Tokyolularla aralarında çok komik olaylar geçer ve sonunda bambaşka yaşamların mümkün olduğunu keşfederler. (Tanıtımdan)

Aslında her ikisi de evlidir. Ama yalnızdırlar. Kendilerini yalnız hissetmektedirler. Partnerleri onları anlamamaktadır. Kendilerinin ince ruhlarını, değişiklik arayan yanlarını eşleri bir türlü anlayamamaktadır. Kadının eşi kendisini işine adamış, onunla ilgilenmemektedir. Adamın eşi ise kendisini tamamen çocuklarına adamıştır, adama gerekli ilgiyi göstermekten uzaktır. Telefonda bile fazla konuşmaz onunla.

Her ikisi de kendi dünyalarında yaşamlarının anlamsızlığını sorgulamaya başlarlar bu arada.

Charletto’nun eşi sürekli meşgul olan profesyonel bir fotoğrafçıdır; onunla ilgilenmez, çoğu zaman çünkü çalışmaktadır. Bob Harris ise ününün doruklarındadır ama o da bunun yalnızlığını yaşar. Her ikisi de kendi dünyalarında yaşamlarının anlamsızlığını sorgulamaya başlarlar bu arada.

Filmden bazı sözler

“Kim olduğunuzu ve ne istediğinizi ne kadar çok bilirseniz, bir şeylerin sizi üzmesine o kadar az izin verirsiniz.”

“Sadece ne olmam gerektiğini bilmiyorum.”

“Sır tutabilir misin? Bir hapishaneden kaçışı organize etmeye çalışıyorum. Bir suç ortağı arıyorum. Önce bu bardan, sonra otelden, sonra şehirden ve sonra ülkeden çıkmalıyız. Var mısın yok musun?”

“Muhtemelen sadece orta yaş krizi yaşıyorsunuz. Bir Porsche almış mıydın?”

“Ama ben çok basitim.”

“Bu iyisin demektir.”

Film üzerine bazı eleştiriler

“Muhteşem, nefis bir film.” Neil Norman, London Evening Standard

“Bu film ile Sofia Coppola’nın kendine has bir film yapımcısı olduğu anlaşılıyor.”

David Ansen, Newsweek

“Coppola’nın sunduğu şey, bir farkındalık seansına benzer bir şey – anda mevcut olma sanatı.” Kelechi Ehenulo, Screen Queens

Bill Murray ve Scarlet Johnson’un çok iyi oyunları da filmi izlemeye değer kılıyor. Filmi izlerken hem hoşça vakit geçirecek, hem de hayatın yalnızca anlardan oluştuğunu keşfecedeksiniz. Yalnızca içinde bulunduğunuz anlardan, şimdiden…

Erol Anar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!