Bir Al Pacino Klasiği: Carlito’s Way (Carlito’nun Yolu)

Bir Al Pacino Klasiği: Carlito’s Way (Carlito’nun Yolu)

Al Pacino’nun olağanüstü oyunculuğu her zamanki gibi filmi kült film yapmaya yetiyor

Film, insanların geçmişlerinden bir gömlek çıkarır gibi sıyrılamayacaklarını ve onların çevrelerinin, tanıdıkları insanların, ilişkilerinin istemlerine aykırı olarak onları uçuruma sürükleyebileceği anlatılıyor.

Carlito’s Way, Brian De Palma’nın yönettiği bir Amerikan suç filmi. (1993) De Palma ünlü “Scarface (Yaralı Yüz)” gibi iz bırakan bir ganster filminde de Al Pacino ile birlikte çalışmıştı.

De Palma yeni Hollywood film yönetmenleri kuşağının önde gelen üyelerinden biri olarak gösterilen yönetmenlerden birisi. (Murray, Noel; Tobias, Scott (March 10, 2011). “Brian De Palma | Film | Primer”. The A.V. Club. Retrieved February 3, 2012.)

İnsanların geçmişlerinden bir gömlek çıkarır gibi sıyrılamayacaklarını ve onların çevrelerinin, tanıdıkları insanların, ilişkilerinin istemlerine aykırı olarak onları uçuruma sürükleyebileceği anlatılıyor. Hapisten çıkan ve bir daha eski yaşamındaki kirli işleri yapmamaya karar veren Carlito, biraz da olayların gidişatının akıntısına kapılır. Carlito’nun hapisten kurtulmasını sağlayan kokain bağımlısı avukatı onun başına işler açacaktır. Avukat rolündeki Sean Penn’in perfonmansı da olağanüstü.

Ne yazık ki eski hayatının izleri onu takip etmektedir.

Özet ve Detaylar: Carlito Brigante’nin tek istediği tüm suçları geride bırakıp Bahamalar’da bir iş kurarak para kazanmaktır. Vaktiyle uyuşturucu işinde yakalanarak mahkum olmuştur ve onu bir arkadaşı kurtarmıştır. Bu yeni hayat planı içinde eski sevgilisine ulaşmak ve onunla yeniden bir araya gelerek mutlu olmak arzusu da vardır. Ne yazık ki eski hayatının izleri onu takip etmektedir. Bazı kurallar onu farklı bir biçimde sürükleyecektir. Olaylar, 1975 yılının Manhattan’ında ve Carlito’nun işlettiği bir gece kulübü civarında geçtiği için devrin klasik disko müziği film soundtrack’ıne iyice işlemiş durumda. (Tanıtımdan)

Al Pacino’nun olağanüstü oyunculuğu her zamanki gibi filmi kült film yapmaya yetiyor. “Baba”, “Yaralı Yüz” ile birlikte “Carlito’nun Yolu” da iz bırakan Al Pacino filmlerinden. Ve son olarak Robert de Niro ile yaptıkları “İrlandalı” da. Tabii ki De Palma’nın yönetmenliği de aynı derecede ve senaryonun kalitesi – ki  Judge Edwin Torres’in Carlito’s Way (1975) and After Hours (1979) kitaplarına dayanıyor.

Filmden bazı sözler

“Bir iyilik seni kurşundan daha hızlı ölüme götürür.”

“Hayaller insana kendiliğinden yaklaşmaz”

“Charlie bir an gelir nefesin kesilir, bütün yolu koşamazsın, arada durman gerekir.”

“Arkadaş olduklarını söyledin, Guajiro. Ama bu boktan işte hiç arkadaş olmaz.”

“Artık avukat değilsin Dave. Artık bir gangstersin. Sen diğer taraftasın. Yepyeni bir top oyunu bu.”

“Artık acıları göremediğinde, başın belaya girer bebeğim. Başın belada.”

“Hayaller insana kendiliğinden yaklaşmaz”

Filmin müziği de çok etkileyici. Patrick Doyle tarafından oluşturulan müzik,  Jellybean Benitez  tarafından salsa, bazı otantik tarzlarla çeşitlendirilmiş.

The Telegraph gazetesi ‘Carlito’nun Yolu’ filmini, tüm zamanların en iyi 20 ganster filminden birisi olarak nitelemiş. https://www.telegraph.co.uk/films/2016/04/14/20-best-gangster-films-of-all-time/carlitos-way-brian-de-palma-1993/)

Ganster filmlerini seviyorsanız, bu film sizde iz bırakan filmlerden birisi olmaya aday bence.

Filmin İMDB puanı 7.9. Bence ise 9.0 olabilirdi. İzlemeye çok değer bir film bence. Aşk, ihanet, sokakların acımasız yasası, insanın yarattığı imajdan kurtulmasının ne kadar zor olduğu, önyargıların belirleyiciliği vs… her şey var.

Erol Anar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!