Bir Resime Bir Bakış

Bir Resime Bir Bakış

Sanki bir Dostoyevski romanından fırlamış bir karakter gibi.

Antony Williams tarafından yapılan bu resim, ressamın birlikte çalıştığı model üzerinden yarattığı bir yapıt. Portre, Williams’ın bir ders verirken tanıştığı profesyonel bir model olan Ruta’ya ait.

Şeffaf ve derinliğe yol açan bir tarzda ince ince çalışmış sanatçı. Fırça vuruşları çok narin. Kadının ruhunu yakalamış adeta, onun içsel dünyasını başarıyla dışarı çıkarmış. Kadın belli ki trajik olaylar yaşamış. Bakışlarında artık insana ve hayata dair bir inanç kalmamış bir insan görüntüsü veriyor. Üzgün olmaktan da farklı aslında, onun da ötesine geçmiş. Belki son yaşadıklarını, önceki yaşadıklarıyla birleştirerek artık yaşama sevincini yitirmiş neredeyse. Birikmiş derin bir acının yanında, duruşuyla bir boşvermişlik de var aslında herkese ve her şeye karşı. Kadının sol göğsü, yatış pozisyonundan dolayı yukarıya doğru düşmüş biraz. Bu da büyük göğüsleri olan bir kadın olduğunu gösteriyor. Sağ elini doğal bir biçimde kalbinin üzerine koymuş. Belli ki acıyan kalbini tutuyor.

Acısına rağmen, yine de bakımlı bir kadın bu. Örneğin koltuk altındaki tüylerini temizlemiş. Kaşları özenle çizilmiş gibi. Yüzü de bir mermer gibi pürüzsüz ve bakımlı. Her şeye rağmen hâlâ kendini bırakmamış gibi görünüyor. Kadının dudakları sıkı sıkıya kilitlenmiş. Sanki artık kimseyle konuşmak istemiyor gibi. O kadar çok kandırılmış ve yalanlara maruz kalmış ki belki de, herkesten vazgeçmiş sanki. Sanki sonsuza kadar ağzını açıp tek kelime etmeyecek gibi. Belki buna değmeyeceğini de düşünüyor. Kadının bakışları tavandaki belirli bir noktaya kilitlenmiş, derinlere, geçmişe daldığı açıkça belli oluyor. Geçmişte de iyi şeyler yaşamamış olsa gerek. Sanki bir Dostoyevski romanından fırlamış bir karakter gibi. Bu kadın bana bu yüzyıla ait değil gibi geldi nedense. Her şeyiyle 19. yüzyıla ait bir karakter bu; duruşuyla, bakışıyla ve derinliğiyle.

Williams’ın “Manko” adlı bu yapıtı, BP Portrait Award kapsamında Londra’da National Portrait Gallery’de sergileniyor. (https://www.npg.org.uk/whatson/bp-portrait-award-2020/exhibition/exhibitor-pages/manko)

Erol Anar 17 Ağustos 2020 Paraná 09:09

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!