Kadife Karanlık Üzerine

Kadife Karanlık Üzerine

Konuyla ilgilenenler bu kitabı kendileri açısından önemli bulabilirler.

Foucault’u ise herkes isim olarak bilir de görüşlerini yakından bilen ve anlayan insan sayısı azdır. Özellikle iktidar kavramına devrim olarak nitelenebilecek yeni ve özgün bir bakış açısı getirdi.

Bu kitap özellikle son yüzyılın en önemli entelektüellerini ele alıyor. Zizek’i pek tutmam ben olsaydım kitabın editör bu isimlerin yanına onu koymazdım, (onun yerine Deleuze’ü alırdım) ama özellikle Foucault başta olmak üzere Baudrillard ve Chomsky’e önem veririm.

Kanadalı iletişim teorisyeni Mcluhan ise 1960’lara damgasını vuran entelektüellerdendi. Modern popüler kültüre eleştirel bir bakış açısı içinde olan Mcluhan, unutulmuş olsa da sosyal medya çağında yeniden akla gelen entelektüellerinden birisi oluyor.

Benim önem verdiğim bir çalışmadır.

Yine kültür ve iletişim alanında çalışmalara yürüten Neil Postman,entelektüalizm sonrasından söz eder. Televiyon üzerine eleştirel çalışmaları vardır, tıpkı Baudrillard gibi. Günümüzde yaşasaydı sosyal medya alanında çarpıcı düşünceler ortaya koyabilirdi. Ne yazık ki 2003 yılında hayata gözlerini yumdu.

(21. Yüzyıl İletişim Çağını Aydınlatan Kuramcılar Kadife Karanlık, McLuhan • Foucault • Chomsky • Baudrillard, Postman • Lacan • Zizek, İkinci Baskı : 2005, Su Yayınevi, Istanbul.)

https://www.idefix.com/Kitap/Kadife-Karanlik-21-Yuzyil-Iletisim-Cagini-Aydinlatan-Kuramcilar/BAUDRILLARD/Felsefe/Felsefe-Bilimi/urunno=0000000135882

Baudrillard’ı tanıtmaya gerek var mı? O da tıpkı Foucault gibi çarpıcı düşünceler ortaya koydu ve gerçekliğe yeni yaklaşımlar getirdi (Hipergerçeklik) Simülasyon teorisiyle gerçek ve gerçeklik dünyasının bilinenlerini tersine çevirdi, yeni bakış açıları kazandırdı insanlığa. Ki bu bakış açıları sanattan edebiyata  felsefeye etkili oldu. (Örneğin Matrix filmi gibi)

Foucault’u ise herkes isim olarak bilir de görüşlerini yakından bilen ve anlayan insan sayısı azdır. Özellikle iktidar kavramına devrim olarak nitelenebilecek yeni ve özgün bir bakış açısı getirdi.

Chomsky ise hemen her konuda görüşlerine rastladığımız yaşayan büyük entelektüellerden birisi. Özellikle dil bilim alanında yaptığı çalışmalar ona saygınlık kazandırdı. Yine medya alanında özgün çalışmaları var.

Lacan’a gelince yine Foucault gibi post-yapısalcı” olarak çategorize edilen bu isim, özellikle Zizek’i en çok etkileyen isimlerden birisidir. Psikanalist olan Lacan, ‘bilincin temsillerinin işleyişini’ farklı bir bakış açısıyla açıklamaya çalışır.

Bu kitapta, sözü edilen entelektüellerin önemli kavramlara özgün yaklaşımlarını -özellikle dil, kültür, medya ve iletişim, iktidar vb…- daha yakından ve özet olarak da olsa anlama ve kavrama imkanı sunuyor. Konuyla ilgilenenler bu kitabı kendileri açısından önemli bulabilirler. Benim önem verdiğim bir çalışmadır.

Erol Anar

1 Mart 2020

Paraná

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!