Arjantin’den Bir Film: Séptimo, (7. Kat)

Arjantin’den Bir Film: Séptimo, (7. Kat)

İnceden inceye işlenmiş bir detektiflik hikâyesi.

Bugünkü filmimiz yine Arjantin sinemasından ve yine Ricardo Darin’in başrolünde oynadığı gerilim türü bir film: Séptimo, (Türkçeye ‘7. Kat’ olarak çevrilmiş)

Bu filmde işkolik bir avukat olan Sebastian’ı oynayan Darin, iki çocuğu ve İspanyol olan eski eşinin yaşadığı apartmana giderek, çocukları almaktadır. Her sabah işe gitmeden önce çocukları okula bırakmaktadır. Ve her sabah aynı oyunu oynamaktadırlar: Sebastian asansörle inerken, çocuklar koşarak merdivenlerden inerler ve zemin kata kim önce ulaşırsa o kazanmış olur bu yarışı. Bir gün yine aynı oyunu oynarlar; zemin kata inen Sebastian çocukları beklemeye başlar, ama bu kez çocuklar bir türlü gelmezler. Kapıcı, çocukların kapıdan çıkmadığına ve onları o sabah görmediğine yemin eder. Çocuklar nerededir? Filmin ilerleyen bölümlerinde, sırlar da yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Filmin kısaca özeti bu. Hikâye, Buenos Aires’te geçiyor.

Soluğunuzu tutarak izleyeceğiniz bir film. İnceden inceye işlenmiş bir detektiflik hikâyesi ve sonuna kadar izleyicinin ilgisini ayakta tutan bir film bu. Aslında tüm öykü Darin’in usta oyunculuğunda düğümleniyor. Filmi sırtında taşıyan da o. Film Arjantin ve İspanya’da gişede başarı kazanmış, çok izlenmiş.

Ancak filmi klişe bulan ve senaryoda boşluklar olduğunu ileri süren eleştirmenler de var.

Film İspanya ve Arjantin’de gişe başarısı yakalamasına karşın, uluslararası anlamda o kadar çok ilgi görmemiş. Özellikle de Ricardo Darin’in diğer birçok filmi uluslararası alanda başarı yakalamasına karşın. Belki bunda senaryonun boşluklarının rolü de olabilir, kim bilir…

Darin’in yanısıra filmde çocuklarla aynı apartmanda yaşayan polis şefi Osvaldo Santoro da işe karışıyor ve güçlü bir oyunculuk  sergiliyor.

Bazı eleştirmenler filmin üçüncü yarsında, ilk iki bölümdeki mantığın ve gidişatın bozulduğunu öne sürüyorlar. Böyle yorumlara da rast geldim. Evet bu bir ölçüde doğru bence. Senaryoda bazı boşluklar olduğu kuşkusuz. Ama bir binanın içine neredeyse sıkışmış bir öykü bu sonuçta.

Ancak filmi klişe bulan ve senaryoda boşluklar olduğunu ileri süren eleştirmenler de vardır. Yine de bence izlenmeye değer bir film diyorum; hiç olmazsa Ricardo Darin’in usta oyunculuğu bile tek başına eksikliklerin üstesinden geliyor kanımca. İzlemeye değer bir film bence.

Erol Anar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!