İktidar Evlatlarını Yedi

İktidar Evlatlarını Yedi

Kronştad 1921

Yani “ihtilal evlatlarını yedi” derken aynı zamanda iktidar evlatlarını yedi demek gerekiyor; çünkü onun özü iktidar makinesinin gücünde saklıdır.

1793 Fransası’nda “terör dönemi” olarak adlandırılan Jakobenlerin iktidarı döneminde, ihtilalci önderlerin ve diğer bazı insanların kafaları bir bir giyotinden aşağıya düşerken halk arasında şöyle deniliyordu: “İhtilal evlatlarını yedi.”

Aynı şeyi tarihin birçok dönemine bakarsak görebiliriz. İktidar aygıtını, mekanizmasını kendi elinde acımasızca başkalarına karşı kullananlar, bir süre geçince aynı mekanizmanın kurbanı oluyorlar. 

Örneğin Sovyetler Birliği’nde 1921 yılında Kronştad denizcilerinin isyanına bir göz atalım. Grev hakkı, Sovyetler, sendikal örgütlenme, basın özgürlüğünü öne çıkararak bir deklarasyon yayınlayan, bu ve başka hakları talep eden, kitlelere bu haklarının verilerek, verilen sözlerin tutulmasını isteyen devrimci denizciler, Bolşevik hükümet tarafından hedef alınıyor ve isyanları kanla bastırılıyordu. Bu son derece demokratik taleplerin yerine getirilmesini isteyen denizcilerin isyanının zorla ve şiddetle bastırılması için kararname imzalayan resmi görevlilerin bazılarının isimleri aşağıdadır:

Troçki, Kızılordu Başkomutanı ve isyanın bastırılmasında Lenin’den sonra bir numaralı sorumlu (Stalin döneminde önce sürgüne gönderildi, sonra bir Sovyet ajanı tarafından öldürüldü),

Zinovyev (Stalin döneminde ihanet ettiği gerekçesiyle yargılandı ve kurşuna dizilerek öldürüldü),

Petrograd Askeri Bölge Komutanı Avrov (Stalin döneminde kurşuna dizilerek öldürüldü),

Savaş Konseyi üyesi Laseviç (intihar etti),

Petrograd Mütehakkim Bölge Komutanı Bulin (Stalin döneminde kurşuna dizilerek öldürüldü)

Yani yukarıda sadece bir parçasını gördüğümüz olayın sorumluları, şiddetin resmi sorumluları binlerce devrimci denizciyi öldürten, sürgüne gönderen, işkence yapan, hapishanelere dolduranların kendileri aynı şiddet makinesinin kurbanları olmuşlardır. Yani “ihtilal evlatlarını yedi” derken aynı zamanda iktidar evlatlarını yedi demek gerekiyor; çünkü onun özü iktidar makinesinin gücünde saklıdır.

Erol Anar
Henüz yayınlanmadığım “Özgür Toplum Arayışları” adlı kitabımdan 
Bütün hakları saklıdır. Copyright 2019 erol anar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!