Düşünceyi Zorla Dayatmak

Düşünceyi Zorla Dayatmak

Benim gibi düşünmediği için kimseye küfür, hakaret etmedim bugüne dek. Ona kendi düşüncemi zorla dayatmaya çalışmadım. Düşüncelerimi sadece paylaştım, isteyen katılır, isteyen katılmaz. O benim sorunum değil.

Çünkü insanlığın tarihsel olarak en büyük problemi bu olmuş: Kendi düşüncesini diğerine zorla dayatmak. Siyasal iktidarı eline alan zorla kendi düşüncesini dayatmış, diğerlerini baskı altına almış. Hatta ikili ilişkilerde bile kendi düşüncesini diğerine dayatmak bir iktidar biçimi olarak uygulanıyor. 

Eğer birisine düşüncesinden dolayı hakaret ediyorsak, aynı şekilde onun da bize hakaret etmesine izin vermiş oluyoruz.

Bir insan benden farklı bir düşünceyi ya da davranışı tercih ettiği için neden ona baskı yapayım, hakaret edeyim ya da aşağılayayım? Bir başkası farklı düşünüyor diye ona küfür, hakaret etmek bir insanın kendi zavallılığıdır diye düşünüyorum. Bana kendi düşüncesini dayatırsa buna karşı koyarım, benim üzerimde otorite kurmasına izin vermem. Ama kendi düşüncemi de ona dayatmam zorla.

Yıl 2021. Bakıyorum, izliyorum, tanık oluyorum çoğu insan hâlâ aynı durumda. Eğer böyle düşünen bir kişi siyasal iktidarı eline alsa farklı düşünen herkese baskı uygulayacak. Ve bu insanların çoğu da kendisinin çağdaş, özgür düşünceli, ilerici olduğunu düşünüyor ne yazık ki.

Artık insanların benden, senden, ondan farklı düşünebileceğini kabul etmemiz gerekiyor. Ben senin gibi düşünmek veya davranmak zorunda değilim. Sen de aynı şekilde benim gibi düşünüp, davranmak zorunda değilsin. Senin tercih hakkına saygı duyuyorum ve aynı saygıyı senin bana göstermeni bekliyorum. Sen benim tercihime saygı duymazsan ben de üzerimde kurmaya çalıştığın otoriteyi ve seni reddederim.

Kendi düşüncemizi insanlara zorla dayatmaktan vazgeçmemiz gerekiyor. Dediğim gibi yıl 2021. Dayatılan her düşünce, her inanç yanlıştır daha önce yazdığım gibi. Çünkü yanlış olmasa zaten dayatılmaz insanlar tarafından gönüllü olarak tercih edilirdi.

Erol Anar

16 Mart 2021, Paraná.

09:20.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!