Bir Al Pacino Klasiği: Scarface (Yaralı Yüz)

Bir Al Pacino Klasiği: Scarface (Yaralı Yüz)

“Her zaman gerçeği söylüyorum. Yalan söylediğimde bile.”

Filmde sık sık kokain çeken Al Pacino, bazı söyletinlere göre, film sırasında gerçekten kokain çekti.

Film Kübalı göçmen Tony Montana’nın hikayesini anlatıyor. Miami’de mafyaya katılan Tony Montana, hızla yükselir.

Özet ve Detaylar: Yaralı Yüz’de, Fidel Castro, Küba’da istenmeyen rejim muhaliflerine Amerika’ya göç etme hakkı tanır. Küba’ya göç edecek olan binlerce insanın içerisinde azılı suçlular ve akıl hastaları da vardır. Bu azılı suçluların en bilinenlerinden Tony Montana da yakın arkadaşı Manny Ribera ile Miami’ye göç eder. Montana kendisini ülkenin uyuşturucu babalarından biri olan Frank Lopez’in kanatlarının altında bulur. Montana’nın ise geldiği yerlerden daha yükseklere ulaşmak yönünde oldukça iddialı ve cesur hedefleri vardır. (Tanitimdan)

Filmden bazı sözler

Tony Montana: “Kapitalizm sürekli düzülmek demektir.”

Karısı: “Keşke öyle bir kapitalist bulsaydım.”

“Bu ülkede önce parayı kazanmalısın. Sonra parayı aldığında gücü de alırsın. Sonra gücü aldığında, kadınları da alırsın.”

“Bu dünyada sahip olduğum tek şey toplarım ve onları kimse için kıramıyorum.”

“Yerin üstündeki her gün iyi bir gündür.”

“Her zaman gerçeği söylüyorum. Yalan söylediğimde bile.”


Filmin yönetmeni Brian De Palma yeni Hollywood film yönetmenleri kuşağının önde gelen üyelerinden biri olarak gösterilmektedir.

Tartışılmaz olan, filmin en iyisinin Al Pacino olduğu gerçeğidir. Gerçekten çok ustaca bir iş çıkarmış bu filmde Pacino, adeta senaryonun klişeliğini bile unutturuyor. Filmin sonundaki sahnelerde iş çığırından çıkıp  biraz abartılmış olsa da, yine Tony Montana karakteri dünya sinema tarihine iz bırakmış ve IMDB’de dünyanın gelmiş geçmiş en iyi 250 filmi arasında 112. sırada yer almış. Yani bence salt Al Pacino için bile izlenebilecek bir film.

Michelle Pfeiffer’in ise bu filmde oynadığı sırada çok da bilinen bir aktrist olmadığı, bu filmin onun tanınmasını sağladığı belirtiliyor.

“Baba” triosundaki Michael Carleone karakterinden daha farklı Al Pacino bu filmde. Daha çok Michael Carlone’ye değil de, sanki Sonny Carleone’ye benziyor. Michael Carleona karakteri rolündeki Al Pacino, her şeyi inceden inceye düşünen, planlayan, rasyonel bir görüntü veriyordu. Tony Montana ise, deli dolu, aklına eseni yapan, hiçbir şeyden ve hiç kimseden korkmayan cesur ve burnunun dikine giden bir mafya şefi. Montana. Yaptıklarının sonucunu hiç hesaba katmıyor, ya da umursamıyor.

Filmde sık sık kokain çeken Al Pacino, bazı söyletinlere göre, film sırasında gerçekten kokain çekti.

Senaryodaki bazı abartıları ve klişeleri görmezden gelirseniz izlemeye çok değer film olabilir sizin acınızdan belki.

Film, bazı ödüllere aday gösterilse de kayda değer bir ödül kazanamamış. Ama ödüllerin nasıl verildiği düşünülürse bu sürpriz değil. Bu filmdeki oyunuyla Al Pacino, Oscar ödülünü çoktan hak etmişti diye düşünüyorum. İzlemeye değer bir film diyorum.

Erol Anar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erol anar
error: Content is protected !!