Aslında adalet diye bir şey yoktur. Adalet adı sadece “Adalet Sarayı” üzerinde bir tabeladan, yazıdan ibarettir. İçi boştur. İşte filmin dikkat çektiği gerçeklerden birisi bu.
El Secreto de Sus Ojos (Gözlerindeki Sır), son yıllarda öne çıkan Arjantin filmlerinden birisi oldu. Bazı Amerikan dizilerini de yöneten Arjantinli yönetmen Juan José Campanella tarafından yönetilen film, uluslararası alanda hemen dikkat çekti. Senaryosu da çok sağlam olan film, dikkatleri hemen üzerine topladı. Ve sonuçta Oscar ödülü kazandı. Usta oyuncu Ricardo Darin ile birçok kez çalışmış olan Campanella, bunun getirdiği tecrübe ile çok iyi bir film oluşturmuş. Darin’in usta oyunculuğu da dikkate değer.
Film, Eduardo Sacheri’nin yazdığı “La Pregunta de Sus Ojos (Gözlerindeki Sorular)” adlı romandan sinemaya uyarlandı. İspanya ve Arjantin ortak yapımı olan filmin başrolünde Ricardo Darin var yine. Uluslararası alanda 48 ödül kazanan film, yine Arjantin tarihinin en çok izlenen filmlerinden birisi oldu bu ülkede.
“Özet ve Detaylar: Gözlerindeki Sır’da, ülkenin en önemli mahkemelerinden birinde yıllarca sorgu müfettişliği yapan Benjamin Esposito, görevini bırakarak inzivaya çekilmeye karar vermiştir. Bu süreçte, görev yaptığı süre boyunca kendisini oldukça etkileyen bir vakayı kaleme alıp, romana çevirmeyi planlamaktadır. Yaklaşık otuz yıl önce işlenen bu vahşi tecavüz ve cinayet vakasıyla ilgili detayları yeniden hatırlamaya başlayan adam, tekrar bu dava üzerinde çalışmaya ve bu üstü kapanmış suçu aydınlatmaya karar verir. Belge ve bulguları yeniden inceleyebilmek için ilk adım eski çalıştığı yere geri dönmektir. Esposito için bu süreç adaletin ve vicdan kavramının acı gerçeklerinin su yüzüne çıktığı bir yolculuğa dönüşür.”(Tanıtımdan)
Filmden bazı sözler
“Ben hayatım boyunca hep ileriye baktım. Geçmiş benim yetki alanımda değil.”
“Bir adam tutkularını asla değiştiremez.””
“Böyle boş bir hayat nasıl yaşanır? Koca bir hayatı, boş işlerle tüketmeyi nasıl beceriyoruz?”
“Boş bir hayatı yaşamayı nasıl başarırsınız, hiçbir şeyle dolu bir hayatı nasıl yaşarsınız?”
“Ve bunun bir anı mı, yoksa bir anıdan kalan anı mı olduğunu bilmiyorum, anlıyor musun?”
Aslında adalet diye bir şey yoktur. Adalet adı sadece “Adalet Sarayı” üzerinde bir tabeladan, yazıdan ibarettir. İçi boştur. İşte filmin dikkat çektiği gerçeklerden birisi bu. Devlet, sistem yurttaşına adalet sağlamak için parmağını oynatmaz, aksine adaleti kendi yararına ve yurttaşların zararına olacak şekilde büker. Yani adaletsizlik üzerine kuruludur.
Bunu filmdeki polis yetkilisi şöyle ifade ediyor:
“Yeni Arjantin’e hoş geldin!”
Film, geçmişe bakarken, bunu retrospektif bir şekilde yapmaya çalışıyor. Zaman zaman kahramanın belleğinde oluşan flashback, izleyicinin olayların izlerini sürmesini ve onlar arasında bağlantı kurmasını kolaylaştırıyor. Detaylar, flashback’te gizli.
Arka planda ise, yaşanmamış bir aşkın hâlâ devam eden kıvılcımları var.
Bazı sahnelerin çekimi uzun sürmüş. Özellikle filmdeki canlı futbol maçı sırasında yapılan çekimler.
Gözlerindeki Sır, Yabancı Dilde En İyi Film kategorisinde Oscar kazandı.
Metascore, filme 100 üzerinden 80 puna vermiş. Benim puanım ise bir izleyici olarak 90.
Film, bazı eleştirmenlerin de belirttiği gibi birinci sınıf ve özenle hazırlanmış bir film olarak öne çıkıyor. Çekimlerden oyunculara, senaryodan makyaja, müziğe kadar her şey özenle hazırlanmış. İzlemeye çok değer bir film diyorum bir izleyici olarak.
Erol Anar